info@consolvancells.com

 

670580910

Dempeus. Homenatge a Joan B. Culla

L’ Antoni Bassas va mostrar el seu savoir faire en conduir ahir l’acte d’homenatge a l’historiador Joan B. Culla al CCCB, per iniciativa del diari ARA.

Només sóc una dels 10.000 (!) que vam passar per les seves classes d’història a la facultat de Ciències de la Informació de la UAB, inicialment a les aules de la facultat d’història i posteriormente a les instal.lacions de l’actual facultat de  Ciències de la Comunicació. Instal.lacions que per cert visito avui amb nostàlgia i llum als ulls, com a professora esporàdica.

I m’ha fet molta il.lusió ser una assistent virtual a l’acte a través d’aquest YouTube.

Recullo amb emoció la glosa de tantes personalitats que han compartit l’escenari en aquest acte, per lloar la figura d’aquest ‘historiador amb corbata’, com l’anomenava  l’amic JM Muñoz, director de l’Avenç.

En presència del President de la Generalitat, Pere Aragonès, el Ministre d’Universitats, Joan Subirats, els Presidents Pujol, Montilla i Mas, els consellers d’Universitats, Joaquim Nadal i de Cultura, Natàlia Garriga  i tantes altres persones, l’Antoni Bassas dona raons per “Un homenatge públic; per celebrar la nostra amistat (…), per tantes coses tant ben explicades pel Bassas, i al final perquè  “tenia sentit per que t’aboquem tot allò que et volem dir”. I li van dir: 

Joaquim Nadal: “és un xafarder de mena, saber -ho tot, i guardar -ho tot!”

Maria Josep Recoder ” ‘t’ha tocat Ciències de la Informació ‘ que per ell era condemnar -lo a galeres” . “´És un ‘pendencieru’ com diu a les seves memòries.”

Josep M Muñoz, L’Avenç “el privilegi de comptar amb la seva amistat”. “Joan B. Culla, l’historiador amb corbata”

Conxita Mir “els vincles forjats en tots aquests anys (…)”

Borja de Riquer “M’has donat prova d’una amistat a prova de bomba”. “La dignitat amb què estàs portant la teva situació ens admira. Estem amb tu i amb l’Imma.”

Francesc Vilanova “Vaig tenir el privilegi de compartir… (…) Tot plegat ha estat molt seriós, alegrement seriós ” “Ets a la galeria dels grans historiadors  ‘fora de concurs’ “

Esther Vera “Un pèrfid d’una  elegància extraordinària, una honestedat intel·lectual insubornable, amb la capacitat de que barallar-se li deixi bon cos”

Salvador Alsius “el panda amunt i avall” d’una amistat que ve des del 23F.

Joan Manuel Tresserras “ve molt de gust homenatjar -te” ; “tothom que havia estat amb ell, destacava les seves classes”

Monica Terribas ” Vaig pensar que tu ets una cèl·lula il·luminada en aquest magma on ens movem tots. Has sigut ‘historiador del present’. Tens el sa costum de construir coneixement amb els altres.”

Josep Ramoneda “el punt seductor del Joan B. Culla, una persona d’ordre, en el seu millor sentit: un cap molt ben moblat amb consciència clara dels límits, l’ordre de les formes, sempre va ben vestit, sempre allunyat de les estridències de moda, l’ordre de la feina ben feta, de l’organització del seu treball, l’ordre institucional, l’ordre polític. Respecte a l’altra i coherència contra tota frivolitat. Moltes gràcies Joan, et seguirem llegint.”

Vicens Villatoro “Joan B.Culla va partir un slogan, “el catalanisme desacomplexat”.  Diu el que pensa, ‘tot’ el que pensa. Però pensa el que diu. I no és l’altaveu de ningú. Ser amic de Joan Culla és un privilegi. Si algú en vol fer samarretes, ‘Jo soc amic de Joan B. Culla’ a casa en volem quinze.”

I en acabar, les paraules de Joan B. Culla: “Amigues i amics, mai no havia pronunciat aquesta dos mots amb tanta convicció, amb tanta força (…) mai abans no havia estat el destinatari d’una manifestació tant potent d’afecte, d’estima, de tanta amistat com la que m’acabeu de dedicar.

Només puc i vull dir als qui heu organitzat aquesta moguda, als qui heu vingut (…) i els que no, que us ho agraeixo amb tota l’ànima (…) i que m’acabeu de proporcionar l’equipatge més preciós que un pot portar en el viatge que em resta per fer. Infinites gràcies.”

Com Culla s’anomena a ell mateix, “un llop solitari”, ahir, molt ben acompanyat.

I fins aquí.

Avui he assistit virtualment a una classe magistral de professionalitat, amistat i humanitat.

Gràcies al diari ARA per fer-la possible.