info@consolvancells.com

 

670580910

Rànquing de reputació: arribar ò mantenir-se?

Avui he tingut l’oportunitat de mirar el Global RepTrak® 100 (GRT) 2022, un rànquing de reputació corporativa que, per desè any consecutiu, identifica la percepció, l’actitud i la relació que tenen les persones amb les empreses més importants del món.

Es pot veure el reportatge complet aquí, però permeteu-me avançar-vos les primeres cinquanta marques amb aquesta captura de pantalla (perdó pel spoiler!) i també algunes reflexions:

 

the global reptrak 100
the global reptrak 100

Em crida l’atenció que cap de les BIG FIVE no es trobi entre les 10 empreses amb millor reputació del món. De fet, no és fins al número 17 que trobem a Microsoft, que l’any passat estava a la 9a posició! I d’altra banda, Google apareix al 42, Apple al 64, Amazon al 85 i Facebook ni tan sols apareix!

NETFLIX és l’única plataforma que apareix entre les millors marques: #COVIDeffect? GRT atribueix la caiguda de Social Media en aquest rànquing a la infoxicació del nostre temps. I probablement a les males pràctiques de Facebook!

… Probablement perquè, i cito: “Gairebé dos terços (63%) dels consumidors globals prefereixen comprar béns i serveis de companyies que ‘representen un propòsit que reflecteix els seus valors i creences'”.

I ho vinculo als drivers de reputació identificats, relacionats amb el denominat Branding amb propòsit, amb empreses que treballen pel bé comú, des d’un lideratge ètic, pel bé dels seus grups d’interès i de la societat on es desenvolupen. Els principals impulsors són (cito de nou):

  • Productes i serveis La qualitat i el valor dels vostres productes i serveis, inclosa l’experiència del client i l’atenció al client.
  • Innovació Com a innovadora és una empresa, si és la primera al mercat i s’adapta ràpidament als canvis.
  • Lloc de treball Si una empresa es preocupa per la salut i el benestar dels empleats, i la seva capacitat per oferir recompenses justes i igualtat d’oportunitats al lloc de treball.
  • Conducta. Ètica comercial, inclosa l’equitat, l’obertura i la transparència a les pràctiques comercials.
  • Ciutadania (prefereixo anomenar-lo el “Ben Comú”). Com de respectuosa amb el medi ambient és una empresa, la seva capacitat per recolzar bones causes i tenir un impacte positiu a la societat.
  • Lideratge La visió d’una empresa, la qualitat del líder i els executius, i l’eficàcia de la gestió.
  • Rendiment Els resultats financers d‟una empresa, incloses les perspectives de rendibilitat i creixement.
  • Mitjans i Reputació: També fan referència a la influència entre els mitjans i la reputació i com es relacionen. Les bones o males pràctiques són explicades pels mitjans, però també l’enfocament dels mitjans sobre quins problemes poden afectar la reputació de l’empresa.

Finalment, seria interessant valorar on rau la millor reputació d’una marca: arribar a estar entre les 10 primeres del rànquing de reputació o romandre-hi?

Hauríem d’explorar per què Lego és l’única marca que sempre ha estat al top 10, des del començament d’aquest rànquing (2012).

Aquí tens una pista:

 

https://www.lego.com/en-us/aboutus/lego-group/the-lego-brand/

Una altra pregunta més: com és que 5 de les 10 marques més prestigioses del món són marques de luxe (Rolex, Ferrari, Rolls Royce i Mercedes-Benz), per a audiències molt minoritàries? Cinc, si incloem Harley Davidson.

I finalment, però no menys important: Unilever és un referent de les millors marques amb propòsit (una sòlida tendència de futur, vegeu Net Positive: How Courageous Companys Thrive by Giving More Than They Take), però Unilever només ocupa el lloc 89.

Alguna cosa no coincideix aquí.

Segons el rànquing de 2022 de Corporate Knights de les 100 corporacions més sostenibles del món (basat en una avaluació de gairebé 7000 empreses públiques amb ingressos de més de mil milions de dòlars nord-americans), la llista de les 10 principals és completament diferent i els guanyadors són: Unilever, Patagònia, Natura&Co., Ikea, Interface, Danone, Microsoft, Nestlé, Tesla i Orsted.

En la meva llengua materna, el català, diria aquí “fes-ho bé i fes-ho saber”.

El debat és obert.